发烧论坛

返回列表 12345678» / 16
发新话题 回复该主题

Rogers乐爵士音箱用家专栏 [复制链接]

[quote]阿泰 在 2004-1-2 11:24:36 发表的内容
在海印电器总汇有一档专卖ROGERS仓底货和“样版”货的,有谁见过?[/quote]

无见过,就知道昌业系度卖特价货,乐爵士?依家就算有你敢吾敢买啊?

[quote]小陶 在 2004-1-9 21:13:15 发表的内容

XLO的低频够利落,密度好,质感又够强,但就系担心紧,闷箱感
我都觉得有(用PL500时),超时空虽然松,又觉得薄左少少(因为我条CMC电源线已经系宽松同自然果路),所以保险D,干脆用
CV4算啦。

小陶兄好!我依家信号线系方心铜(DIY个只,不过吾系15蚊米果D)喇叭线就系我所讲果两只(都系DIY),电源线就更加便(可能使人听见个名就敬而远之个只,散线卖返黎自己DIY)但系我个人认为,呢条电源线既质感都可以,而且换左之后比我原先用既果条速度感控制好左,(原黎用既系七心银包铜)细节都交待得好清楚。低频沉稳、利落,中高频都几中规中矩,重有就系人声既质感好。呢D感觉都系我个人从自己对箱听出黎,对别人黎讲吾一定准确,至高系有质感,可能系吾同既箱表现起黎真系会有距独到既一面。
超时空喇叭线都吾一定会薄,我系另外D系统听过。所以又有左一D睇法,朋友用既系古河信号线,超时空方心铜喇叭线加方心铜跳线,CD系早年既组合机,功放、同喇叭都系便价货,功放讲你都吾信,系部几百文广州产纯甲类45瓦胆石机,喇叭比JS讹左,话法国野其实吾全部系。功放电源线系跟机线,用黎听《阿姐鼓》绝不含糊!鼓声既冲击力够晒震撼,一D都吾脚软,吾肥吾瘦弹跳得当,而且吾会“奀心口”,听《青藏高原》高低延伸好,功放估计用黎推美之声都会有好表现,虽然系第一听感。有可能系古河同方心铜搭配得岩。
搞到我无晒瘾,几乎吾知比距高几班既器材点会卖得0甘贵。
断断续续玩左几年,比左个提示我,要想得到好既搭配,又要花钱同心机,都吾一定好,其实最终都系听音乐使身心得到欢愉,只要岩自己口味就OK啦。
路漫漫兮,真故要上下而求索?哎!搞吾好系比JS摞条绳索就真!长气又沉气讲左一大堆,纯粹系度吹水。吾岩既就当笑话系啦:)
最后编辑乐爵士11欧姆

[quote]小陶 在 2004-1-7 15:27:10 发表的内容

11欧兄听过XLO的超卓6吗?听说很不错,假如要升级就上它吧。
我也在考虑中,但担心硬了点。[/quote]

sorry!小陶兄今日上网先睇到你既贴,知道有超卓6,配3/5A好吾好就吾知啦,我未试过,就吾知同我依家用既至高型号表现有乜吾同?
我比较依家既两对线,觉得超时空方心铜黎得比较轻松自然,至高系紧左D,重有D闷箱感觉。(条线自己处理一下会好D,但会有得失)
一直以黎,自己都系度盲摸摸。有时都几头疼!但我相信肯定重有更靓既声自己系未听过既!

小陶兄:ULTRA6如果可以借到试听一下再买就最好啦!

[quote]阿泰 在 2003-11-28 11:08:11 发表的内容
见到LS3/5A,我是会好惊~!喜~!的:(:)[/quote]

阿泰兄:你系惊?亦话系喜?

小陶:请问本市边度有坚既全新至高线卖?

我也很菜的,我个人以为Rogers的脚架之所以用没有托板的比较好,是为了弥补它的低音不足,我也没买原厂配的脚架,但买那对音箱时,原厂有一个附件,是八个橡胶的脚钉,安上脚钉后,音箱与脚架之间就不是全部接触了,而是靠那个四个脚钉接触,这样是不是跟用没有托板的脚架的效果差不多?
说一句题外的话,这里的系统老是提示:“ 你有新信息” ,可是点“短信息”时会说“你需要登陆”,我已经登陆了呀,请问在哪里读新信息? [/quote]

我个人觉得;那几个原厂橡胶钉是扼杀3/5A整体效果的元凶!我早已把他除掉,还是换一个合适的重型脚架吧,箱体和架子全接触也无妨,个人还觉得;用三只麻将牌侧竖着放承托着箱底,立马好出很多!不知各位有没试过?
最后编辑乐爵士11欧姆

o甘又系!海印只系得D入门级散线,卖得重要贵过以前,CV6好咩?我依加用紧两对线,至高PRO650,超时空吾知咩野型既方心铜。

[quote]小陶 在 2003-12-29 23:53:03 发表的内容

AQ的蓝宝石,MIT5和CMC的合金电源线。
你呢?[/quote]

呵呵!蚊比同牛比。

依家D散线我真系吾敢买,乜都有的仿。连范登豪红衣教主都有流野。

我用木围棋三只倒放,效果也不错。[/quote]

围棋会吾会矮左D啊?太矮低频好似会闷浊喔

[quote]小陶 在 2003-12-29 23:46:01 发表的内容
[quote]乐爵士11欧姆 在 2003-12-29 23:43:34 发表的内容

我用木围棋三只倒放,效果也不错。[/quote]

围棋会吾会矮左D啊?太矮低频好似会闷浊喔[/quote]

正放有点,倒放就吴会。低频干净有弹性的。[/quote]

你用咩野信号线同音响线?重有电源线?(吾系讲至高电源线)

不过至高线可能会厚声D,吾知系米?

系啦小陶:线圣同范登豪广州边度有代理?我想买散线自己DIY

呢只1500电源线我都无敢买,三拾一米呵呵!通街都系。

我既650都系单线咋!吾系我就吾使话想买跳线啦,1200先系双线,不过要440一米,好似贵左D

我都系乐爵士3/5A用户,请大家多指教!想问一问你地 D 3/5A系两只益话4只接线柱?两只接线柱同四只接线柱音色有乜吾同?

6000文算OK吧!
感觉ROGERS音箱型号太多,过样又似,小小改动就算另一个型号,搞到买二手野时要打醒十二分精神至得。
用咩去推呀?[/quote]

第日我上张图,果时D二手野我反而觉得放心,依家就难讲啰!我朋友上两个月买对箱,呵呵!可惜距吾听我劝,买左翻去拆开竟然系自摩野

用胆机推,另外想向你请教下,我对箱系四只接线柱,你知吾知用双线分音、两条单线一齐上、或者跳线边种方法最佳?
发新话题 回复该主题